Μερικές παρεμβάσεις του Νίκου Ηγουμενίδη στα «μικρά» και «μεγάλα» της Υγείας

Στη μάχη της υπεράσπισης του Συστήματος της Δημόσιας Υγείας και ενάντια στην ιδιωτικοποίησή της, και σταχυολογώντας παρεμβάσεις για την Υγεία στο διάστημα σχεδόν μιας τετραετίας,  συναντά κανείς τόσο τα «μικρά» – αλλά σοβαρά -,  όσο και τα «μεγάλα» θέματα της υγείας.

Μεταξύ αυτών, παρεμβάσεις για τις νέες Τοπικές Μονάδες Υγείας, για το ζήτημα της παραχώρησης κτιρίων του δημοσίου για νέες μονάδες υγείας, τον στόχο για «κανένα περιστατικό εκτός Κρήτης», κυρίως όμως την αντίσταση απέναντι στην εχθρική διάσταση της Νέας Δημοκρατίας στο Δημόσιο και Δωρεάν Σύστημα Υγείας και την δική μας έμπρακτη και ισχυρή «μεροληψία» υπέρ του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. 

Καλύτερα με τίτλους και με χρονολογική σειρά:

Μόνο ικανοποίηση μπορεί να προκαλεί η απόφαση παραχώρησης της κλειστής αίθουσας του ΠΑ.Γ.Ν.Η. στην Καρδιολογική Κλινική με σκοπό την εξυπηρέτηση των ασθενών που πρόκειται να υποβληθούν σε διαγνωστικό επεμβατικό έλεγχο. Όπως έχει γίνει γνωστό, επί μακρόν και αναίτια, πλήρως εξοπλισμένη αίθουσα στο ΠΑ.Γ.Ν.Η που προοριζόταν για τους ασθενείς της Καρδιολογικής Κλινικής παρέμενε κλειστή  – και μάλιστα  λειτουργούσε ως αποθηκευτικός χώρος.

·         [5.2.2019] Νίκος Ηγουμενίδης: To νέο Κέντρο Υγείας στις Μοίρες και οι νέες δυνατότητες για την κάλυψη του πληθυσμού της περιοχής

Η εξασφάλιση του οικοπέδου από τον Δήμο Φαιστού, η οικονομική συμμετοχή των 2,5 εκ ευρώ από την Περιφέρεια – μετά την απόφαση του Περιφερειάρχη κ. Σταύρο Αρναουτάκη σε συνάντηση μας τον περασμένο Σεπτέμβριο – και η διασφάλιση όλων των πρόσθετων αναγκαίων πόρων από το Υπουργείο Υγείας, όπως αποκρυσταλλώθηκε με την παρουσία του Αν. Υπουργού Παύλου Πολάκη στη Φαιστό, αποτελούν την πιο ασφαλή εγγύηση για να συνεχιστούν απρόσκοπτα όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για το νέο κτήριο του Κέντρου Υγείας στις Μοίρες.

Η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στους κατοίκους της Μεσσαράς αποτελεί την πυξίδα για όλο το επόμενο διάστημα. Σε μια τέτοια θετική κατεύθυνση κινείται και η αναγκαία επέκταση-αναβάθμιση του κτηρίου του Περιφερειακού Ιατρείου Ζαρού.

«Γνωρίσαμε στην καθημερινότητα μας την πολιτική της ΝΔ για την υγεία. Επί ημερών της Νέας Δημοκρατίας, δεν είχαμε απλά μια διαχείριση με λιγότερους πόρους λόγω δημοσιονομικής στενότητας, αλλά κάτι χειρότερο: Την συνειδητή και ενορχηστρωμένη επιλογή συρρίκνωσης της δημόσιας περίθαλψης σε όφελος της ιδιωτικοποίησης της υγείας.

Βιώσαμε από πρώτο χέρι τα αποτελέσματα της. Η υγειονομική φτώχεια, οι αποκλεισμοί και οι ανισότητες στην περίθαλψη και στην κοινωνική φροντίδα υπονόμευσαν θεμελιώδη ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα στο τόπο μας.

Αυτήν ακριβώς η πολιτική, διαπιστώσαμε ότι βλάπτει ταξικά την υγεία του λαού μας. Φυσικά, ο κόσμος, και στη Βιάννο, έχει μνήμη. Πώς να ξεχάσεις, άλλωστε, την εγκατάλειψη που επεφύλαξαν για την «επαρχία της Αριστεράς», όλες οι κυβερνήσεις της Δεξιάς;»

«Η αριστερά, στον σχεδιασμό της μετά τα μνημόνια Ελλάδας, στον σχεδιασμό του δημόσιου συστήματος υγείας, για την κάλυψη των αναγκών, δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια σ’ αυτήν την κίνηση του πληθυσμού. Είναι στοιχείο που μας διακρίνει από τους πολιτικούς μας αντιπάλους, οι οποίοι έκλεισαν τα μάτια σε τόσα και τόσα προβλήματα της Ελληνικής κοινωνίας. Δημογραφικό πρόβλημα, «αστυφιλία», αυθαίρετη δόμηση, αναπτυξιακός σχεδιασμός, πρωτογενής τομέας, τουρισμός, είναι από τα θέματα που οι προηγούμενοι άφησαν στον «αυτόματο πιλότο». Και αυτήν την εγκατάλειψη, οι κάτοικοι της «αυθαιρετούπολης» του Γαζίου την έζησαν και την γνωρίζουν στην καθημερινότητά τους. Δεν είναι τυχαίο, ότι σήμερα η περιοχή, ουσιαστικά αστικός ιστός, καλύπτεται από περιφερειακά ιατρεία (ΠΙ) του Κέντρου Υγείας της Αγίας Βαρβάρας.»

«Από την εφαρμογή του Εθνικού Συστήματος Υγείας, πέρασε πολύς χρόνος. Πολλά πράγματα άλλαξαν. Αν σε αυτά προσθέσουμε αδυναμίες και ανεπάρκειες του αρχικού σχεδιασμού καθώς και την επίδραση της οκταετίας των μνημονίων στην υγεία, εύκολα καταλήγουμε στην αναγκαιότητα διορθωτικών δομικών παρεμβάσεων. Στην μεταμνημονιακή Ελλάδα, στην υπηρεσία του λαού μας, ήρθε η ώρα, με τολμηρές πολιτικές αποφάσεις, να προχωρήσουμε στις απαραίτητες δομικές αλλαγές. Εδώ, θα περιοριστώ στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) στο νομό Ηρακλείου.»

Οβουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης πραγματοποίησε σήμερα  με τον Υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσο Πετρόπουλο,σε συνέχεια των πρόσφατων προηγούμενων συναντήσεων με τους υπεύθυνους της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), της Διοίκησης της 7ης ΥΠΕ και του Υπουργείο Υγείας.

Ο Υφυπουργός έκανε σήμερα γνωστό στον βουλευτή πως γίνεται δεκτό το αίτημα της παραχώρησης, τόσο του κτιρίου που ανήκει στο ΙΚΑ του Αγίου Μηνά όσο και του κτιρίου που ανήκει στο ΙΚΑ Χερσονήσου, ώστε να αξιοποιηθούν ως μονάδες υγείας.

Αντικείμενο της σημερινής συνάντησης του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Ηγουμενίδη με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη αποτέλεσε η εξασφάλιση αναγκαίου εξοπλισμού των Κέντρων Υγείας στα πλαίσια αναβάθμισης και ενίσχυσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Νομού.

Συγκεκριμένα, κατά τη συνάντηση εγκρίθηκε και δρομολογήθηκε από την Περιφέρεια η ενίσχυση των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων του Νομού με τις αναγκαίες γυναικολογικές πολυθρόνες (boom). Για τα αποτελέσματα της συνάντησης ήδη ενημερώθηκε η 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, καθώς και οι διευθυντές και οι μαίες των Κέντρων Υγείας.

·         [17.5.2018] Άρθρο Νίκου Ηγουμενίδη στη «Νέα Κρήτη» για την υγειονομική αυτάρκεια της Κρήτης: «Κανένα περιστατικό για θεραπεία εκτός Κρήτης»

«Πρέπει να συζητήσουμε το θέμα «υγειονομική αυτάρκεια της Κρήτης». Χρειάζεται διεξοδική συζήτηση στο Υπουργείο Υγείας, στην διοίκηση της 7ηςΥΠΕ (Κρήτης), στα ΔΣ του ΠαΓΝΗ-Βενιζελείου και του ΓΝ Χανίων. Είναι απαραίτητη η γνώμη των διευθυντών των εμπλεκόμενων κλινικών καθώς και των επιστημονικών επιτροπών των Νοσοκομείων. Πρέπει να συμβάλει το Ιατρικό τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης. Χρειάζεται τέλος η γνώμη της τοπικής αυτοδιοίκησης (Περιφέρεια, ΠΕΔ), των ιατρικών συλλόγων του νησιού και των εκπροσώπων των εργαζομένων στο δημόσιο σύστημα υγείας.»

«Με τo τελικό πόρισμα της Ειδικής Προανακριτικής Επιτροπής για την Υπόθεση Novartis, λύνουμε τα δεμένα – από τον αρχιτέκτονα της μη ευθύνης Υπουργών κ. Βενιζέλο – χέρια της δικαιοσύνης, ώστε να ασχοληθεί απερίσπαστη με το ποινικό σκέλος της υπόθεσης.

Τονίζουμε με τον πλέον ευθύ και κατηγορηματικό τρόπο ότι η παραμονή της υπόθεσης Novartis στη Βουλή, δεν σημαίνει τίποτε άλλο παρά παραγραφή των όποιων τελεσθέντων αδικημάτων.

Είναι βασική μας αρχή ότι το ΕΚΑΒ αποτελεί την αιχμή του δόρατος για την προνοσοκομειακή φροντίδα και η ενίσχυσή του αποτελεί ζωτικής σημασίας υπόθεση για την κάλυψη των νησιωτικών περιφερειών και των ορεινών περιοχών.

Ειδικά για την Κρήτη, η βασική αυτή αρχή γίνεται πράξη, αφού και η τελευταία ενίσχυση του ΕΚΑΒ στην Κρήτη με 6 νέα ασθενοφόρα τα οποία με βάση τον σχεδιασμό θα τοποθετηθούν σε Καβρό, Ανώγεια, Βιάννο, Οροπέδιο Λασιθίου και στις Παλιές Πόλεις Χανίων και Ρεθύμνου έχει χαρακτήρα ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση του νησιού.

Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Διοικητής της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης Νίκος Ε. Ηγουμενίδης παρευρέθηκε σήμερα στα εγκαίνια της Τοπικής Μονάδας Υγείας Μαλεβιζίου στο Γάζι.

Στο πλαίσιο των εγκαινίων της 3ης ΤΟΜΥ στο Ηράκλειο, παρουσία και του Υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, και συγκεκριμένα στην οδό Ρόδων και Κοίμησης της Θεοτόκου στο Γάζι, ο Νίκος Ηγουμενίδης συνομίλησε με τον αρκετό κόσμο που παρευρέθηκε στα εγκαίνια και αναφέρθηκε στην προσπάθεια για την σημαντική μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης παρενέβη σήμερα σε ραδιοφωνικό μέσο της Κρήτης σχετικά με δηλώσεις προέδρου συλλόγου φυσικοθεραπευτών, ο οποίος δικαιολόγησε δια ραδιοφώνου επαγγελματίες του κλάδου και συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι ζητούν, καθ’ υπέρβαση της σύμβασης, υπέρογκα ποσά σε βάρος των ασθενών με το πρόσχημα της «καλύτερης περιποίησης».

Ο Νίκος Ηγουμενίδης χαρακτήρισε ως απαράδεκτες τέτοιες δηλώσεις, τονίζοντας εμφατικά ότι, πρώτον, υπεύθυνος για τη θεραπεία είναι σε κάθε περίπτωση ο θεράπων ιατρός και ότι μια τέτοια άποψη και πρακτική στρέφεται ενάντια στην υγεία των ασθενών. Δεύτερον, υποστήριξε με έμφαση ότι μια τέτοια πρακτική είναι παράνομη, αλλά, και τρίτον, ποινικά κολάσιμη.

·         [31.7.2017] Ομιλία στην Επιτροπή Κοιν. Υποθέσεων της Βουλής «Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στα αστικά κέντρα: Εμβληματική η παρέμβαση της Αριστεράς στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας»

«Δεν φτιάχνουμε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας με ημερομηνία λήξης», σημείωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του Νομού Ηρακλείου Νίκος Ηγουμενίδης κατά την τοποθέτηση του στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Για την Μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ σημείωσε ότι αποτελεί μια «εμβληματική παρέμβαση της Αριστεράς στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας» και τοποθετήθηκε αναλυτικά πάνω στα επιμέρους θέματα που τέθηκαν κατά την ακρόαση των φορέων και στις τοποθετήσεις των κομμάτων για το νομοσχέδιο.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο Νίκος Ηγουμενίδης, τόνισε ότι αφενός μεν η θέσπιση από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. του Εθνικού Συστήματος Υγείας, «ήταν μια σοβαρή παρέμβαση υπέρ, συνολικά, του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, που εξασφάλιζε την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην ύπαιθρο – νοσοκομεία, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια περίθαλψη» αλλά και ότι «ουσιαστικά, διαχρονικά, ποτέ τα αστικά κέντρα της Ελλάδος δεν καλύφθηκαν από το Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί